torstai 24. heinäkuuta 2014

Ylipaino. Laiskuutta vai olosuhteiden pakko?

Oon sivunnu tätä aihetta aika monesti. Tietysti, kun tässä näiden asioiden äärellä ollaan koko ajan tämän fitness höpötyksen kanssa. Ruokaa, liikuntaa, lepoa..jne.

En oo kuitenkaan sen suuremmin jaksanu syventyä aiheeseen, mutta Katri blogikirjoituksellaan (<--linkki)sai mut mietteliääksi tai lähinnä kirjoitukseen ilmestyneet vastaukset. Katri mietti onko terveelliset elämäntavat kaikille saatavilla lähinnä rahallisista syistä ja moni kommenteissa valitteli kalliita kuntosali maksuja tai ruoan hintaa. Mitkä minun mielestä on tasan tarkkaan pelkkiä tekosyitä.

Merkittävän tai vähän vähemmänkin merkittävän ylipainonhan saa lähtemään laskusuuntaan jo ihan pelkällä ruokailutapojen muutoksella. Ei kukaan tarvitse heti kärkeen koko kaupungin/kylän kaikkia mahdollisia liikuntapalveluita ja urheiluliikkeen uusimpia Six deuceja saati 300€:n lisäravinnepakettia.

Ja usein vaan on niin, että nämä ketkä sitten ovat ylipainoisia, tunkevat sisäänsä kaikkea käsillä olevaa silkkaa sontaa ja väittävät, ettei ole rahaa syödä terveellisesti, todellisuudessa saisivat sillä e-koodi vuoreen upotetulla rahalla, vaikka mitä terveellistä ja useammalle päivälle, kuin vain sille yhdelle.




Sekin vaan vaatii sitä vaivaa, kekseliäisyyttä ja totuttelua. Eihän kukaan oo sanonu, että Heseruokavaliosta ois KIVA siirtyä järsimään kurkkua ja maustamatonta kanaa  (ja terveellisyyden nimissä on muitakin vaihtoehtoja, kun se kuiva kana ja riisi!!). Tai, että ois ihan päivän parasta antia painua töiden jälkeen lenkille sohvan uumeniin hautautumisen sijaan. Etenkään, jos ei oo ikinä tehny yhtään mitään edellä mainittuja asioita.

Tavallinen ylipainoinen laihduttaja voi ihan huoletta syödä lautasmallin mukaan puhdasta ruokaa, joka siis sisältää sopivassa määrin myös pastaa, perunaa tai riisiä. Ei siihen tarvita mitään kitudieettejä tai jatkuvaa nälän näkemistä..uskokaa.

JA leipä..voi hyvä ihme.. lopettakaa suomalaiset se leivän mupeltaminen. Siinä on kans sellanen tyhjä arpa varastamassa tilaa ja rahaa kunnon ruoalta, joka oikeasti täyttäis mahaa ja antais keholle ravintoa. 




Kaupoissa on tuhansia vaihtoehtoja. Pitää vaan olla halukas vertailemaan ja kuluttamaan aikaa asioiden tutkimiseen eikä napata ensimmäistä valmispasta-ateria pussia hyllystä, joka silmään osuu. 

Sitten se liikunta. Vaikka se kuntosali puuhastelu onkin juuri nyt sitä kuuminta hottia ja sun pitää olla ihan fucking fitness tai et oo yhtään mitään niin uskokaa tai älkää, että muunlainenkin liikunta ja elämäntyyli käy ja mulla on myös iloisia uutisia...sellaista muunlaista liikuntaa saa ihan FOR FREE!! Ja tidättekö mistä sitä saa? Kurkkaappa ulko-ovestasi ulos..se on siinä! Kirmaa niin paljo, ku sielu sietää, tennarissa pohjaa piisaa ja ihan ilmaiseksi!! 


Sinne niin ja vaan mielikuvitus on rajana!!

Ja meillä on kaikilla myös oma kroppa, joka vieläpä on meistä monelle hyvin vieras..surullisen vieras, joten siihen tutustumalla saadaan mitä mainiointa liikuntaa ja lihaskuntoa aikaiseksi. Tosi monella, joka ei ole harrastanut minkäänlaista liikuntaa on oman kehon hallinta ihan täysin kadoksissa. Sellaset asiat, kuin selän suorassa pitäminen, keskivartalon tukeminen, jopa käsien liikuttaminen tietyssä kulmassa saattaa olla täysin mahdottomia asioita. 

Etsi jostain portaat tai mäki. Etsi netistä videoita, herää aamulla katsomaan kuuden jooga, lainaa kirjastosta joku zumba dvd. Vaihtoehtoja on niin monia, että mulla menis viikko luetellessa niitä tähän. Pelkästään kirjottamalla youtuben hakukenttään sanan "Liikunta" löyty erilaisia videoita yli 3500 kpl.

Ja yks asia, joka ihmisiltä unohtuu. HYÖTYLIIKUNTA! Kaikki matkat, jotka voit tehdä kävellen tai pyöräillen niin tee. Säästäppä bensakuluissa tai julkisenliikenteen maksuissa.

Minun mielestä siis täällä on kaikilla samanlaiset mahdollisuudet. Se vaan on jokaisen omasta halusta ja viitseliäisyydestä kiinni. Ei rahasta taikka ajasta.

Siinäpä teille pohdittavaa, jotka ette ole sinut masumakkaroittenne kanssa.

Jutan hieno lausahdus tähän loppuun "Jos herkuttelee, ei saa valittaa läskeistä."

Tää viikko on ollu niin kiireinen ja oon ollu ihan luvattoman poikki pitkistä päivistä ja stressannu (kyllä..minäkin osaan stressata) huomista niin paljon, että oon ollu niinku jänis ajovaloissa välillä. Nyt alan todellakin olla ihan viilausta vaille valmis ja kuinka helpottuneena loikin äsken ympäriinsä, ku sain homman pakettiin. Nyt hiukka treenausta tänään vielä ja huomenna onkin sitten näytön paikka. Jännittäää!!

Kohta salille vetämään reisijumppa ja sitten pariksi tunniksi töihin. Huomenna suuntana siis Seinäjoki! \o/ Voi olla, että tällä viikolla tämä jää viimeseksi postaukseksi, joten kivaa torstaita ja loppu viikkoa ihmiset, jos niin käy! <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti