perjantai 3. lokakuuta 2014

Erikoisruokavalio kokeiluja.

Joo. Minä ikuinen "V*ttu mitä humpuukia!" -ihminen, jonka mielestä kaikki toimii samalla periaatteella, kun on satoja vuosia toiminut ja on hyvä pysyä perus ruoissa ja raaka-aineissa kerta niin on vuosisatoja tehty. Hv luomu, gluteenittomat ja kasvis ruokavaliot, jos niille ei terveydellisistä syistä ole pakollista tarvetta. PLÖÖÖH! Halvinta ja perinteistä!

Niin, että kun tässä on ollut aikaa ajatella oman elämän erikoisuuksia, suhtautumista kanssa ihmisiin ja yleistä onnellisuutta niin olempa alkanut kiinnittää enemmän huomiota kaikenlaiseen ruokailuunkin yhtäkkiä, sen vaikutuksista kehooni ja mieleeni. Enkä ole enää yhtään niin keskaripystyssä kaikenlaiselle "hihhuloinnille" oon alkanu hihhuloida  näemmä itsekin. (pahoittelen hihhuli sanan käyttöä...se on minusta hauska..)

Siispä joku pari kk takaperin aloin vähentää gluteenia ruokavaliosta. Ensin ostin gluteenittomat pastat..ihan vain kokeiluun, että jos ne maistuu ihan skeidalle niin saapi jäädä, mutta ne olikin hyviä. Itseasiassa miellyttävämmän makuisia, kuin tavallinen pasta. Toki paljon kalliimpia, joka hiukan kirvelee, mutta koitan kestää. Ja siihen kylkeen tulikin mukaan gluteeniton kaurapuuro, josta minut sai innostumaan ystäväni ja kisaemoni alunperin. Sekään ei maistu yhtään sen pahemmalle, kuin tavallinen. Joskin sekin ihan reippaasti kalliimpaa.



Ja syy miksi tähän kokeiluun lähdin on ensinnäkin huono vointinen vatsani, joka jumittaa ja kärsii joka ikisestä elämän asiasta ja vääränlaisesta ruoan murusta. Toisinaan ollaan viikkokin pyöritty tuskissaan, kun on erehdytty nappaamaan suuhun joku väärän mallinen elintarvike tai kylässä on väärän näköisiä yövieraita. Ja toinen syy on kasvojen iho-ongelmat. Esim. oluen juonti, aikanaan, sai ne ihan räjähtämään käsiin. Yks ilta ja muutamia mallasjuomia niin koko naama oli seuraavana päivänä ihan täynnä kipeitä paiseita. Syy voi toki löytyä epäpuhtauksien poistumisestakin, mutta sillä perusteella ajattelin, että gluteeniton vois toimia kasvojakin ajatellen.

Ja kyllä vain. Kroppa tuntuu ainakin paljon vähemmän turpeiselta. Se voi toki johtua muutenkin siististä ruokavaliosta, mutta vatsan temppuilu on minusta vähentynyt reilusti ja etenkin nyt, kun ruokavaliossa on paljon hiilihydraatteja ja paino on noussut niiden lisäämisen jälkeen aika varmasti ja tasaisesti niin olo ei kuitenkaan ole turvonnut ja tuskainen vaan tosi hyvä ja uskon, että tällä gluteenittomalla on juuri se vaikutus mun kehoon. Kasvoista en osaa sanoa oikein juuta enkä jaata. Välillä on parempaan päin ja välillä taas tuntuu, että huononee. Paljon riippuu myös rasvaamisesta jne, kun iho on niin tuhottoman kuiva ja etenkin salilla hikoilu vaikuttaa myös heti kasvojen ihon kuntoon.

Ja pastan ja kaurahiutaleiden lisäksi on tullu nyt sitten seurattua muitakin tuotteita, ettei olis sitä gluteenia, jotta tästä ois vastaavaa hyötyä eikä rahat menisi ihan hukkaan.

Viikonloppuna katotaan miten hoituu kinkkupiirakka ja parit muffinsit gluteenittomina + tälläsen fitness mimmin protsku versioina..siis ainaki ne muffinsit, jotta voisin itekin napostella jotain PartyLite kutsuilla. Nyt kun laitoin kaikki Skyrit ja patukat boikottiin.



Lisäksi kokeilin sokeroimatonta Alpron mantelimaitoa, joka toimi yllättävän hyvin, vaikka missä, jopa siinä kahvissa. Tosin nyt näytti tulleen GoGreeniltä sokeroimaton cashew maito, joten ottanen senkin kokeiluun tässä, kun sopinee tarkoituksiini paremmin. Siitä olis pidemmässä juoksussa enempi terveyshyötyjäkin, kuin tuosta rasvattomasta putkien huuhtelu maidosta.

gogreen.se


Joku vuosi sitte olisin lyöny itseäni naamaan, jos olisin väittäny, että kirjotan tällästä tekstiä vielä joskus.

No niin. Hyvää viikonloppua kaikille. <3

Saattaa mennä seuraavat postailut ens viikon puolelle ja toivotaan, että viikonlopun leipomuksista ois jotain ohjeita ja kuvia jaella sitten.

4 kommenttia:

  1. Mulla on vähän samanlainen tarina, vaikkakin sillä erotuksella, että oon ennen gluteenitonta ruokavaliota harrastanut kaikenlaista muutakin hihhulointia: eriasteista kasvissyöntiä ja tosi tiukkaa karppaamista löytyy mun historiasta. :D Mun vatsa ja iho oli tiukalla hiilareiden ja viljojen rajoittamisella karppausaikoina paremmassa kunnossa kuin ikinä sitä ennen, ja sitten viljojen ruokavalioon palauttamisen myötä mahaoireet tulivat takaisin ja ihon kunto huononi. Päätin puolisentoista vuotta sitten kokeilla gluteenitonta ja lähes maidotonta ruokavaliota, vaikka olinkin tosi skeptinen, mutta aattelin, ettei sillä kokeilulla mitään menetäkään. Ihon kunto on mitä on, siihen vaikuttaa stressi ja just kuivuus ja salilla hikoilu, kuten mainitsit tekstissä, mutta maha voi paremmin ilman gluteeniviljoja. Just se sellainen turpea olo ei vaivaa enää samalla tavalla. :)

    Noi gluteenittomat tuotteet on niin kalliita, että harvemmin tulee ostettua niitä. Riisiä, banaania, bataattia ja juureksia tulee syötyä hiilarilähteenä enemmän. Silloin mun kasvissyöntiaikoina välttelin maitoa, mutta huomasin, että silloiset soija- ja kauramaidot ei kahvimaidoksi sopineet. Ehkä pitää antaa mahdollisuus näille uudemmille tuotteille vielä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei..kiva kuulla, että suaki on gluteeniton auttanu noiden vatsaongelmien kanssa. plÖöh..mahan kans temppuilu voi olla maailman ärsyttävintä ja pahimmillaan se vaikuttaa kaikkiin tekemisiin ja menemisiin, kun ei voikaan lähtee jonnekin tai ei ainakaan huvita tippaakaan, kun turvottaa niin, että näyttää ninku ois 7 kuula raskaana.

      Varmaan karppaamisessaki nimenomaan on se gluteenittomuus, kun siinä niitä hiilareita ei niin ole ja gluteeniahan pääasiassa tulee hiilareiden yhteydessä. Ja toki iho ja hiukset, etenkin jos kärsii enempi ihon kuivuudesta, kuin rasvaisuudesta niin ne rasvat tekee sen. Itelläki hiukset nyt tosi hyvässä kunnossa..tosin se lienee johtuu sinkin syönnistä ja öljypohjaisen shampoon ja hoitoaieen käytöstä. Kynsiä en saa hyvään kuntoon..en, vaikka mitä puputtaisin.

      Ja jooo..iteki oon harrastanu sen sortin hihhulointia nuorempanakin, että olin semivegenä jonkun puolisen vuotta...siis se joku semmonen, ettei syödä punasta lihaa ollenkaan. Siinä kai ei ollu muuta pointtia, kuin se, että olin 13v, wannabe gootti ja kaikki piti olla eritavalla, kuin kellään muulla. :D

      Noista maidon korvikkeista niin kyllä tuo manteli maito toki siihen kahviin anto sellasen pähkinäisen sivumaun, mutta itseäni se ei haitannut ja oon muutenki ruoan suhteen aika sopeutuvainen, että aika äärettömän kovasti pahalle saa maistua, että jätän leikin sikseen. :) Ja tosiaan..ihan lyhyessä ajassa on kaikki nuo erikoisruokavalio valikoimat monipuolistuneet kyllä, että sieltä melkein näyttäis löytyvän jokaiselle jotakin. Ehkä sen takia omakin kiinnostus niitä kohtaan on kasvanut, kun on niin paljo kaikenlaista kivan näköistä pussia ja purnukkaa, ku oon ihan fanaattinen hypistelemään ja tonkimaan kaupoissa kaikkea kivan näköstä ja mielenkiintosta. Oli kyse sitten gluteenittomasta jauhopussista tai jumppakuminauhasta. :)

      Poista
  2. Hei, pitääpä joskus testata tota gluteiinitonta pastaa. Ei oo tullut mieleenkään, oon vaan ollut syömättä pastaa täysin koska se ei tunnu sopivan! :D

    VastaaPoista
  3. Joo suosittelen kyllä, jos pastaa kaipaa. Gluteenittoman pastan koostumuskin on jotenkin kiva. :) ja onhan sitä fusillia, penneä, spagettia ja makaronia...kaikenmoisen mallista löytyy.

    VastaaPoista