Kun päätin hakea opiskelemaan Bioanalytiikkaa, oli koko alasta hyvin vähän tietoa missään noin niinkuin henkilökohtaisiin kokemuksiin pohjautuen. Kaikki tieto löytyi koulujen tai Bioanalyytikkoliiton sivuilta. Ja kun polkuopiskelu tuli sitten ajankohtaiseksi niin eipä siitäkään mitään ihmisten henkilökohtaisia kokemuksia löytynyt mistään. Sen tiedon varassa olin mitä oppilaitoksen sivut tarjosivat ja niinkuin tässä vuoden aikana on käynyt selväksi, sekin tieto on ollut hyvin eläväistä.
Mitä polkuopiskelu sitten tarkoittaa?
Avoimen polkuopinnot ovat väylä päästä sisään Ammattikorkeakouluun opiskelemaan haluamaasi alaa, jos varsinaisissa pääsykokeissa ei kertakaikkiaan lykästä. Jos siis haluamasi ala tarjoaa polkuopinto mahdollisuuden. Kaikilla aloilla se ei ole mahdollista, mutta esim. Sosiaali- ja terveysalalta löytyy näitä mahdollisuuksia jonkin verran, mm. Sairaanhoitajat, Fysioterapeutit, Bioanalyytikot(nämä ne mihin itse olen perehtynyt. Vaihtoehtoja on paljon muitakin.).
Polkuopinnot ovat siis tietyn tutkinnon ensimmäisen vuoden opintokokonaisuus. Avoimessahan voi opiskella myös yksittäisi kursseja sieltä täältä, mutta polkuopinnot sisältävät koko ensimmäisen vuoden opinnot tutkinnosta, johon opiskelija aikoo erillishaussa hakeutua.
Polkuopiskelijoille tarjotaan yleensä tietyn verran paikkoja. Esim. viime vuonna Turku tarjosi Bioanalyytikoille 8 paikkaa, Metropolia 7 ja TAMK 2. Sisään otetaan ilmoittautumisjärjestyksessä, joten nopeat syövät hitaat tässä taistossa. Etukäteen tietysti ilmoitetaan milloin ilmoittautuminen alkaa ja mihin kellonaikaan, sitten vain sormea liipaisimelle ja koska tämä haku alkaa monessa koulussa yht'aikaa kannattaa miettiä tarkkaan mihin ilmoittautumiseen sen aikansa käyttää, koska koulut tosiaan ottavat eri määrän polkuopiskelijoita sisään JA hinta lukukaudelle on myös jokaisella koululla omansa.
Polkuopiskelijat opiskelevat normaalisti tutkinto-opiskelijoiden mukana ensimmäisen vuoden opinnot, mutta polkuopiskelijat maksavat lukukausimaksut itse, mitkä esim. Turussa olivat yhteensä 400€ koko vuosi syksystä kevääseen. Polkuopiskelija ei ole oikeutettu Kelan opintotukeen eikä opintolainaan. (Mutta jos olet esim. töistä opintovapaalla saatat saada aikuisopintotukea TAI saatat onnistua neuvottelemaan työvoimatoimiston kanssa omaehtoisen opiskelun tuen. Itse en sopinut kumpaankaan kategoriaan, joten kävin töissä.)
Turussa ainakaan polkuopiskelijat eivät saa opiskelijahintaista lounasta koulussa. Emme myöskään ole oikeutettuja opiskelijahintaisiin matkoihin(bussiliput, junaliput). Tänä vuonna emme olleet oikeutettuja myöskään Campus Sportin halpoihin liikuntapalveluihin, mutta siihen tuli nyt keväällä muutos, joten ensi vuoden polkuopiskelijat saavat nämä palvelut käyttöönsä.
Aluksi oli myös niin, että Bioanalytiikan polkuopiskelijoilla ei ollut oikeutta ensimmäisenä vuotena työharjoitteluun, mutta siihenkin onneksi tuli tänä vuonna muutos ja päästiin ilmeisesti ensimmäisinä (Turussa) tämän alan polkuopiskelijoina työharjoitteluun tutkinto-opiskelijoiden kanssa, joka kyllä vieräytti ison kiven sydämeltä jatkoa ajatellen.
Miten tutkinto-opiskleijaksi?
Tutkinto-opiskelija on siis se tyyppi, joka on tullut pääsykokeissa valituksi ja valmistuu aikanaan tutkintoon. Avoimen opinnoista ei voi valmistua tutkintoon, joten polkuopinto-oikeus kestää ainoastaan vuoden, johon voit anoa 6kk lisäaikaa, mutta se on maksimi. Joten viimeistään 1,5 vuoden sisällä on jollain ilveellä raivattava tiensä tutkinto-opiskelijaksi ja tähän lääkkeenä on Erillishaku. Erillishaku(tai väylähaku, millä sitä kukin kutsuu) on polkuopiskelijoille tarkoitettu haku, joka järjestetään keväällä ja syksyllä yhteishaun jälkeen. Ja se haetko syksyn vai kevään erillishaussa riippuu aivan täysin alastasi ja milloin olet polkuopinnot aloittanut, vuoden alussa vai syksyllä. Esim. Bioanalyytikoille erillishaku on ollut nyt keväällä 2.-16.5.2019, koska me aloitettiin elokuussa.
Voidaksesi hakea erillishaussa on siihen olemassa ehtoja. Jotta et voisi vallan ilmoittautua avoimeen AMK:n ja lusmuilla tietäsi ilmaiseksi tutkinto-opiskelijaksi tulee sinun suorittaa tietty määrä opintopisteitä ja saavuttaa tietty keskiarvo erillishaun loppuun mennessä tullaksesi valituksi tutkinto-opiskelijaksi. Nämä kriteerit sitten lienevät ala ja koulukohtaisia.
Turussa on ollut ainakin siitä kiva, että jokaiselle polkuopiskelijalle on varattu myös paikka toiselle vuodelle eli kun polkuopiskelijoita otettiin 8 niin myös 8 otetaan erillishausta sisään, kaikki jotka täyttää vaaditut kriteerit. Aina on tietysti se teoreettinen mahdollisuus, että jostain toisesta koulusta hakee polkuopiskelija myös meille, mutta en tiedä lopulta tapahtuuko sitä, että joku opiskelisi esim. ensimmäisen vuoden opinnot Tampereella ja hakisi kuitenkin ykkösvaihtoehtona Turkuun tutkinto-opiskelijaksi. Tällaisessa tilanteessa kai voisi syntyä jonkinlainen kilpailuasetelma, mutta sitten näissä painaa aina mm. suoritetut opinnot, jotka kuitenkin joka koulussa menee aina hieman eri järjestyksessä, eri laajuudella jne.
Siinä pieni infopläjäys polkuopinnoista, jollekin joka näitä miettii.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti